چاه ها
چاه ها
چاهها ساختاری گوناگون و استفاده های مختلفی داشته اند . چاه ها چند نوع هستند :
۱- چاه آبی که جهت استخراج آب از دل زمین حفاری می شده و برای مصارف عمومی و کشاورزی بکار میرفته است .
۲- چاههای قناتی ، این چاهها برای ورود به قناتها در میان راه آبها و برای لای روبی و تعمیر و یا حفر ایجاد می شده است .
۳- چاههای سنگی یا دولاب ، این چاهها در کنار و یا داخل قلعه ها و دژها حفر می شده است ، معمولا همه ی آنها در دل سنگ و با عمق زیاد بوده اند یعنی آنقدر می کندند تا به آب برسند واز داخل ، آبهای زیرزمین را به آنجا می آوردند . اکثر آنها بشکل چهار گوش حفر می شدند و در مواقع هجوم از آنها استفاده می کردند .
۴- چاههای تونل دار ، این چاهها به منظور رفت و آمد در زیر زمین که میان دو قلعه و یا قلعه و شهر و یا راه یابی به رودخانه و چشمه های اطراف حفر می شده است .
در اینجا فقط به چاههای سنگی و چاههای تونل دار می پردازیم چون بقیه خارج از مقوله ی گنج هستند و احتمال وجود گنج در آنها منتفی می باشد . در چاههای تونل دار که از اسمشان پیداست در انتهای آنها یک یا دو تونل حفر شده و به احتمال زیاد آخر این تونلها به اطاقکهایی ختم شود و آن اتاقکها باید در بسته و یا ساروج شده باشند . در قدیم دیده شده که از این اتاقکها بعنوان خزانه ویا نگهداری گنجینه استفاده می کردند . ولی طبق تجربیات شخصی و اطلاعات گردآوری شده در بین دیواره ی چاه و در عمقهای مختلف تونل های باریکی حفر می کردند و این تونل ها هم به اتاقکهای کوچکی منتهی می شده است که باز هم به همان منظوری که گفته شد ایجاد گردیده اند و معمولاً دهانه ی تونل ها را بسته و یا ساروج می کردند . البته اگر کمی دقت وحوصله بخرج دهیم اختلاف جنس و یا رنگ دهانه ی تونل با بدنه ی چاه را تشخیص می دهیم و با ساختن یک داربست اقدام به حفر آن می کنیم .
در چاههای سنگی که انتهای آنها به راه آب ختم می شود دیده شده که همان راه آبها جهت مخفی کردن اشیای گران قیمت استفاده شده است. البته این دولابها همیشه دارای این اشیاء نبوده و همانطور که گفته شد در مواقعی که مورد حمله و یا هجوم قرار می گرفتند از آن استفاده می کردند .